КЛАСна РОДИНА

Четвер, 18.04.2024, 04:23

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід

Головна » 2012 » Листопад » 26 » У паризькому Луврі вперше експонують виставку українського скульптора Іоана Георга Пінзеля
01:48
У паризькому Луврі вперше експонують виставку українського скульптора Іоана Георга Пінзеля



У одному з найбільших музеїв світу - паризькому Луврі - виставляють частинку України. Туди вперше привезли роботи чи не найзагадковішого українського скульптора - Іоана Георга Пінзеля. Барокових янголів та святих довго збирали по вітчизняних музеях та храмах. Саме ж відрядження проходило в режимі суворої секретності. Чому - знає Леся Красун.

Із галицьких сіл - до Лувру. У цю далеку мандрівку вирушили 27 робіт відомого скульпотора вісімнадцятого сторіччя. Ця подорож до Парижу була схожа на бойову операцію. Перевозили скульптури фурами. Кожна фігура їхала в окремому ящику з клімат-контролем, аби цінні експонати не постраждали від перепаду температур. Везли витвори мистецтва під охороною, у повній таємниці. Аби безцінний вантаж таки приїхав до Парижа. Так само і повертатимуть - через три місяці.

Перш ніж відправити до Лувру, дерев'яних янголів та святих реставрували в Україні. Їм залатали тріщини та шар за шаром зняли побілку й фарбу, якими їх не раз підфарбовували в українських храмах. Колосальну роботу встигли виконати за три місяці.

Оксана Козир, дослідниця творчості Пінзеля:

- Завжди з часом позолота темніє. І біла фарба темніє. Уявіть собі, що століття ця скульптура стояла в церквах. І була потреба реставрувати церкви, ремонтувати церкви. Їх відновлювати. Пофарбування старіло і покривалося пилом і патиною, і, відповідно до смаку того часу, їх малювали. Ми бачимо сьогодні скульптуру в тому стані, якою її задумав Пінзель в середині 18 сторіччя.

Пінзеля ще називають Галицьким Мікеланджело. Про статусність робіт майстра свідчить і місце, де розмістили його роботи. Це каплиця де ла Шапель, у якій колись складали присягу французькі королі. Не дивно, що парижани одразу оцінили рівень експортованого мистецтва, виставка вже викликала чималий ажіотаж.

Гілем Шерф, комісар виставки:

- У нас у Луврі немає скульптур Пінзеля. Ми взагалі дуже бідні на барокову скульптуру вісімнадцятого сторіччя. Незабаром у музеї відкриється новий відділ, присвячений християнському мистецтву Східної Європи. Можливо, ми зможемо домовитися з Україною з цього приводу.

Домовитися може бути складно, адже труднощі виникли ще під час організації цієї першої виставки. Справа в тім, що на паризькі гастролі скульптури Пінзеля вирушали з музеїв, а також і галицьких церков та костьолів. І люди не хотіли віддавати сакральні пам'ятки зі своїх храмів на огляд іноземців. Боялися, що після "закордонного відрядження" їх можуть уже не повернути.

Михайло Кулиняк, міністр культури України:

- Були непрості і перемовини, і підготовка до цієї виставки, але ми все зробили. Ми доклали зусиль і ми тут.

Але один з експонатів таки не поїхав до Лувру - це Пінзелів святий Онуфрій. Мешканці села Рукомиш, що на Тернопільщині, не віддали скульптури. Не вмовив їх навіть міністр культури.

Михайло Кулиняк, міністр культури України:

- Не приїхав - ну, нічого. Думаю, що всі люди побачать рівень цієї виставки. Навіть в цьому селі. Вони самі захочуть, щоб їхній Онуфрій був побачений в інших країнах світу.

Для робіт Пінзеля в Луврі створили спеціальні умови. З особливим кліматом та під надійною охороною. До 25-го лютого застиглою музикою Пінзеля насолоджуватимуться жителі Парижа та його гості. Потім уся колекція повернеться додому.

Автор: Леся Красун.Оператор: Олексій Трушин. Підсумки тижня.

Джерело:http://1tv.com.ua/uk/news/2012/11/25/30744
Переглядів: 826 | Додав: Maria | Теги: україна, Бучач, виставка робіт Пінзеля, париж, Лувр, Франція, Іоан Георг Пінзель | Рейтинг: 5.0/1
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Форма входу

Пошук

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар

«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Міні-чат

Друзі сайту