КЛАСна РОДИНА

Субота, 27.04.2024, 02:39

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід

Головна » 2012 » Лютий » 16 » Табачник благословив шкільний " рекет"
16:38
Табачник благословив шкільний " рекет"



Схоже, в Міністерстві освіти і науки остаточно поставили хрест на безкоштовній освіті для українських дітей.

В середу, 15 лютого, глава МОН Дмитро Табачник привселюдно заявив: відмовлятися від благодійних внесків на потреби шкіл не можна. Мовляв, деякі місцеві бюджети не мають можливості зробити реконструкцію або збагачення матеріальної бази учбових закладів. Табачник навіть особисто розповів, як батькам слід носити гроші в школу . Отже, внески мають бути добровільними, безготівковими, а стежити за цими грошима повинен "батьківський орган самоврядування".

Міністр відмітив, що має бути зареєстрований благодійний фонд або громадська організація, через які можуть поступати засоби на розвиток учбової бази. Насправді, офіційна організація подібних фондів вже озвучувалася Міністерством освіти. Так, в квітні минулого року відомство затвердило положення про батьківські комітети в дошкільних установах . Виходячи з документу, головна мета створення таких комітетів - встановлювати всілякі зв'язки з органами влади, представниками бізнесу і громадських організацій для надання фінансової і матеріально-технічної допомоги, а також сприяти залученню додаткових джерел фінансування. В якості останніх на першому місці вказані засоби батьків. Причому, за задумом МОН, звітувати про засоби батьки повинні не лише перед директором учбового закладу, але і перед відповідним органом управління освітою.

Тепер же прийшов час загальноосвітніх установ. У тому, що з батьків школярів регулярно стягують різного роду побори то на ремонт класів, то на навчальні посібники, вже давно немає ніякого секрету. Директор Центру тестових технологій і моніторингу якості освіти Ігор Ликарчук в інтерв'ю " Коментарям" навіть відмітив, що позитивно відноситься до благодійних внесків в школах. Додавши перед цим вагому обмовку "в сучасних умовах". За його словами, створення благодійного фонду дозволить попереджувати попадання засобів на шкільний спецрахунок, оскільки в останньому випадку вони автоматично поступлять до бюджету. "Офіційний шкільний бюджет до цих засобів не повинен мати ніякого відношення", - говорить експерт. І відмічає, що повинно бути чітко визначено, що це за засоби, і куди вони можуть йти. Якщо вони використовуються, щоб забезпечити охорону, мати додаткового техпрацівника, то, думаю, нічого страшного в цьому немає", - вважає Ликарчук. Переклад же фондів на безготівковий розрахунок, на думку Ликарчука, дозволить зробити розподіл засобів максимально прозорим.

Та заковика в тому, що схвалюючи створення таких благодійних фондів, Міністерство освіти фактично перекладає на плечі батьків усі турботи і про стан учбових установ, і про левову частку забезпечення самого учбового процесу. Причому робить це фактично офіційно, вустами міністра освіти Табачника. Тобто батькам школярів навіть не варто сподіватися на те, що в найближчому майбутньому вони перестануть своїми силами фарбувати парти в класах і збирати гроші на шкільні підручники(адже, незважаючи на бравурні заяви міністра Табачника, кампанія по забезпеченню школярів посібниками провалилася і в цьому навчальному році).

Що ж до безготівкового характеру засобів, які повинні будуть збирати батьки, то в Україні це зовсім не стане перешкодою для їх нецільового використання. Тим більше, якщо самі батьки знають: не купиш директорові новий комп'ютер - на гарні оцінки дитини можеш не розраховувати. У результаті це ганебне коло, так або інакше, приведе до того, що засоби, що збираються до благодійних фондів, витрачатимуться за давно налагодженими схемами.

Судячи з усього, " комерціалізація" чекає абсолютно усі сфери освітньої галузі країни. Згадати хоч би слова Табачника про те, що якісна освіта студента за контрактом не може коштувати менше 8-10 тис. гривен за рік . І це на тлі заяв про неминуче скорочення держзамовлення.

Втім, "добровільно-примусове" фінансування діяльності шкіл батьками відмінно вписуються в програму діяльності президента Віктора Януковича. Недаремно в торішньому посланні до парламенту, з пафосом названому "Модернізація України - наш стратегічний вибір", глава держави заявив: "Українське суспільство повинне перейти від режиму бюджетного утримання своєї системи освіти до режиму інвестування в неї". Головними ж інвесторами, на думку президента, повинні стати бізнес, держава і. домогосподарства.

Джерело: http://www.domik.net/novosti/tabachnik-blagoslovil-shkolnyj-reket-n153861.html
Переглядів: 688 | Додав: Maria | Теги: міністерство освіти, інвестування, Табачник, освіта, благодійні внески батьків, школа | Рейтинг: 0.0/0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Форма входу

Пошук

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар

«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829

Міні-чат

Друзі сайту